Regim hepatita acuta

©

Autor: Redacția ROmedic

Regim hepatita acuta

Bolnavii de hepatita virala acuta prezinta in general urmatoarele simptome:


Acestea pun probleme in asigurarea unei stari bune de nutritie intr-o perioada in care pacientul are nevoie de o dieta completa, echilibrata, care sa grabeasca vindecarea ficatului.


Stimularea apetitului si depasirea anorexiei este probabil cea mai grea incercare pentru pacientii cu hepatica acuta, care se simt atat de slabiti, incat refuza sa se alimenteze. Pacientului i se vor oferi mancarurile sale preferate, dar fara multa grasime. De asemenea, ei pot servi mai multe gustari reduse cantitativ, pentru a nu se simti descurajati daca nu pot consuma decat foarte putin.

Alimente nerecomandabile

  • mai mult de 2- 3 oua pe saptamana
  • carne grasa sau prajita (carnea de pui va fi consumata dupa indepartarea pielitei)
  • carnati si alte mezeluri
  • peste conservat in ulei
  • nuci, alune, unt de arahide
  • produse condimentate excesiv
  • ciocolata
  • grasimea adaugata la gatit: prajitul in ulei, copturile cu unt sau margarina. Este de preferat ca alimentele sa fie fierte, preparate pe gratar, supe – toate bucatile de grasime trebuie indepartate.

Recomandari utile

  • fierberea este mai indicata decat prajirea in ulei
  • mancarea poate fi condimentata cu plante aromatice sau suc de lamaie. Condimentele picante (piper, ardei iute, mustar, hrean) nu sunt indicate
  • grasimea de pe carne trebuie indepartata, la fel ca si grasimea din supe
  • persoanele care incearca sa reduca aportul de grasimi din alimentatie, trebuie sa consume mai multe glucide, pentru a dispune de suficienta energie (de exemplu, paine cu miere)

Data actualizare: 17-01-2014 | creare: 29-01-2012 | Vizite: 11809
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!