Dieta in gastrita

©

Autor: Redacția ROmedic

Dieta in gastrita
Gastrita acuta se manifesta prin usturimi la nivelul stomacului si prin dureri in abdomenul superior. In schimb, gastrita cronica este insotita uneori de arsuri sau dureri de stomac si poate evolua mult timp fara a prezenta alt semn decat pierderea apetitului.
Hemoragia digestiva, cauzata de gastrita cronica poate antrena o anemie prin lipsa de fier. In acest caz, persoana este slabita, are tenul palid si poate avea dificultati de respiratie. In rest, simptomele sunt deseori aceleasi ca si in cazul gastritei acute.

Gastrita acuta

Tratamentul gastritei acute depinde de cauza sa. Atunci cand simptomele se manifesta, medicul poate recomanda o dieta lichida pentru o scurta perioada de timp, urmand ca aceasta sa fie inlocuita rapid de un regim normal cu trei mese echilibrate pe zi. Dieta lichida trebuie prescrisa doar de catre medic si nu poate fi urmata mult timp fara consecinte grave asupra starii generale de nutritie.

Dupa disparitia simptomelor, alimentatia normala poate fi reluata, excluzand toate alimentele ce pot provoca arsuri la stomac. De asemenea, unele medicamente (antiacide) sunt uneori esentiale pentru a reduce intensitatea simptomelor. Alcoolul si tutunul sunt interzise, iar aspirina si medicamentele antiinflamatorii trebuie evitate. In general, gastrita acuta se vindeca cu un tratament adecvat.

Gastrita cronica

Gastrita cronica se trateaza cu medicamente care vizeaza diminuarea sau neutralizarea secretiei acide sau cu antibiotice, atunci cand este diagnosticata o infectie cu Helicobacter pylori. La fel ca si in cazul gastritei acute, fumatul si consumul de alcool sunt interzise si trebuie evitate medicamentele care cauzeaza arsuri de stomac.

In general, pentru gastrita cronica se recomanda un regim usor, excluzand alimentele iritante. In plus, bolnavii de gastrita sunt sfatuiti sa evite pranzurile abundente, prin fragmentarea alimentatiei.

Alimente permise in gastrita

Ce puteti consuma in regimul alimentar pentru gastrita:

  • Carne: sortimentele de carne slaba sau curatata de grasime, fiarta sau preparata pe gratar: carne de pasare (fara pielita) si majoritatea tipurilor de peste proaspat sau la conserva
  • Oua: cu exceptia omletelor si a ochiurilor prajite in ulei
  • Produse lactate: lapte, smantana, iaurt (fara fructe), branza de vaci, cas (de vaca sau de oaie)
  • Paine alba: de grau sau de secara, eventual veche de o zi
  • Cereale: gris, arpacas, orez, fulgi de ovaz, paste fainoase, biscuiti
  • Legume: de preferinta, fierte sau conservate: sparanghel, morcovi, ciuperci, spanac, fasole, mazare, cartofi (nu prajiti!)
  • Fructe:fierte sau conservate si banane coapte
  • Grasimi: unt proaspat, ulei (50 – 60 grame/zi)

Alimente interzise in gastrita

Majoritatea alimentelor ce pot creste producerea de sucuri gastrice sau stagneaza in stomac trebuie evitate sau consumate cu moderatie, in functie de toleranta persoanei:

  • supele grase
  • prajelile
  • carnea grasa, sarata sau afumata
  • pestele gras, afumat sau marinat
  • mezelurile
  • ouale prajite
  • branzeturile fermentate, sarate, afumate
  • alimentele bogate in fibre: painea multicereale, produsele care contin tarate
  • leguminoasele si legumele crude: brocoli, varza, varza de Bruxelles, castravete, porumb, ceapa, praz, nap, ridichi, gulii, sfecla, conopida, fasole uscata, mazare uscata, linte, vinete, rosii
  • fructele cu coaja si cele care contin seminte – in special strugurii
  • fructele uscate: smochine, stafide, curmale,
  • condimentele: piper, boia, ardei iute, mustar, hrean, otet, muraturi
  • grasimi: untura, slanina, maioneza

Data actualizare: 23-01-2014 | creare: 12-01-2011 | Vizite: 118928
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diferența dintre ulcer și gastrită
  • Tratament gastrită
  •