Răceala și alimentația

©

Autor:

Răceala și alimentația
Deși iarna este notorie pentru multitudinea de afecțiuni respiratorii, trebuie să știți că și sezonul cald poate pune numeroase probleme în acest sens. Având în vedere că temperaturile mari de afară pot fi uneori neplăcute, va propun să aflam ce trebuie să facem pentru a nu ne pricopsi cu câteva grade în plus din cauza unei răceli.

De-a lungul timpului, cercetatorii au cautat legături între sistemul imunitar si substanțele nutritive din alimente. Dacă observați că frecvența răcelilor s-a mărit este timpul să introduceți în alimentație mai multe produse care să vă stimuleze imunitatea.

Usturoiul, de exemplu vă poate stimuli sistemul imunitar crescând rezistența organismului la infecții și chiar și la stres. Pentru a beneficia de toate beneficiile usturoiului, curățați-l și apoi zdrobiți-l cu partea plată a cuțitului și mărunțiți-l înainte de a-l adăuga în mâncare. Zdrobind usturoiul în prealabil veți putea obține sucul acestuia care este de fapt sursa de sănătate despre care vă vorbeam.

Brânza și în general produsele lactate sunt foarte bune pentru imunitate. Acestea conțin acid linoleic conjugat, un component natural regăsit în special în carne și lactate provenite de la rumegătoare, dovedindu-se în urma unor studii de specialitate că stimuleaza sistemul imunitar. Totodată, iaurtul, chefirul, laptele bătut sau alte tipuri de lapte conțin probiotice, bacteria benefice pentru sistemul imunitar. Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați sunt inscripționate cu tipul de probiotice folosite, dar și cu indicații referitoare la prezența Vitaminei D. Oamenii de știință au demonstrate faptul că un organism cu un nivel foarte mic de Vitamina D este predispus mai mult afectiunilor respiratorii.

Vitamina C este de asemenea foarte importantă pentru tratarea afecțiunilor respiratorii cât și pentru profilaxie. Fructele și legumele sunt surse excelente de vitamina C astfel încât este bine să consumați cât mai multe pentru a vă ajuta organismul să reziste la răceală. Alături de Vitamina C, zincul este benefic pentru intărirea sistemului imunitar și poate fi găsit atât în carnea de pasăre, cât și în alune și multe alte alimente.

Alimente care vindecă răceala

În cazul în care răceala s-a instalat deja, este bine să consumați ghimbir, de preferat rădăcina, întrucât aceasta permite corpului să elimine toxinele din organism induced transpirația și inhibâd greața și chiar diareea. Preparați un ceai de ghimbir dând pe răzătoare circa 40 de grame de rădăcină de ghimbir pe care o amestecați cu o cană de apă, iar amestecul obținut îl puneți la fiert circa 10 minute. Este indicat să adăugați lămâie și miere pentru a da gust băuturii, dar și pentru a oferi ceaiului un plus de vitamine.

Supa de pasăre și băuturile calde sunt benefice în caz de răceală întrucât acestea permit fluidizarea secrețiilor nazale atenuând astfel simptomele răcelii. Este foarte important, ca în timpul răcelii să mâncați sănătos, ținând un regim echilibrat care să conțină multe vitamine și minerale!

Alături de usturoi, trebuie să menționăm importanța consumului de broccoli, ardei roșu sau cartofi dulci. Important este însă consumul alimente bogate în atioxidanți naturali – Vitamina A, C, E, selenium, zinc sau beta-caroten.

Guava este un fruct bogat în vitamina C – o jumătate de cană de guava conține 188 mg de Vitamina C si 56 de calorii. Este recomandat să consumați acest fruct crud.

Ardei gras roșu - oferă o doză foarte important de Vitamina C – o jumătate de cană de ardei gras roșu crud conține 142 mg de Vitamina C și numai 20 de calorii. Dacă alegeți să îl gătiți, aceeași cantitate de legumă va conține doar 116 mg de Vitamina C așadar este de preferat sa îl consumați crud.

Kiwi – un fruct de dimensiune medie contine circa 70 mg de Vitamina C si 46 de calorii. Acest fruct este recomandat pentru orice tip de afecțiuni respiratorii.

Portocala - la fel ca si Kiwi, o portocală de dimensiuni medii conține aproximativ 70 mg de Vitamina C si 62 de calorii, iar dacă preferați sucul de portocale, asigurați-vă că acesta este 100% natural. Trei sferturi de cană de suc natural de portocale conține între 61 și 93 mg de Vitamina C- un adevărat pahar de sănătate.

Sucul de grapefruit și ardeiul gras verde sunt de asemenea foarte bune pentru prevenirea și tratarea răcelilor. Trei sferturi de cană de suc de grapefruit are doar 71-86 de calorii și peste 50 mg de Vitamina C.

Capșunile sunt pline de antioxidanți și fibre. O jumătate de cană de căpșuni conține circa 50 mg de Vitamina C și doar 27 de calorii.

Varza de Bruxelles – mult prea puțin folosită în bucătărie de români, varza de bruxelles are o reputație nutrițională grozavă fiind o sursă inepuizabilă de Vitamina. O jumătate de cană de varză de bruxelles conține circa 48-50 mg și numai 8 de calorii!

Intăriți-vă sistemul imunitar

Chiar dacă aveți grijă de igiena dumneavoastră, trebuie să știți că evitarea microbilor nu vă poate asigura o viață sănătoasă. Un regim alimentar sănătos și hidratare corespunzătoare sunt esențiale pentru o sănătate de invidiat. Asigurați-vă că vă odihniți suficient, consumați alimente bogate în vitamine și minerale menținând o dietă echilibrată, faceți mișcare regulat și renunțați la obiceiurile nesănătoase precum fumatul sau consumul excesiv de alcool. Numeroase studii de specialitate au arătat că o serie de exerciții fizice (chiar și mersul pe jos) făcute cu regularitate ajută sistemului imunitar. În timp veți vedea că mâncând echilibrat și făcând mișcare veți răci din ce în ce mai rar.

Nu uitați să consumați cât mai multe lichide! Supele, ceaiurile calde, limonada sau sucurile natural de fructe și legume sunt de nelipsit in preventia si tratarea afecțiunilor respiratorii. Includeți în alimentația dumneavoastră suplimente alimentare pe bază de echinaceea si propolis! La orice plafar veți găsi propolis în stare brută – acesta este extrem de benefic dacă este consumat o dată sau de două ori pe zi in bucățele mici masticate.

Dacă totuși observați că simptomele răcelii se agravează sau pur și simplu persist foarte mult timp, nu ezitați să consultați sfatul unui medic care vă va recomanda tratamentul de care aveți nevoie. Este bine de știut că un tratament medicamentos trebuie „ajutat” de mulți alți factori precum hidratarea și alimentația sănătoasă și echilibrată.

Data actualizare: 06-11-2013 | creare: 06-11-2013 | Vizite: 5964
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!