Regim hepatita cronica

©

Autor: Redacția ROmedic

Regim hepatita cronica

Bolnavii de hepatita cronica si de alte afectiuni ale ficatului necesita diete speciale, create pentru fiecare pacient in parte pentru a preveni complicatiile hepatitei si malnutritia.

Odata ce sunt diagnosticati cu hepatita, pentru majoritatea pacientilor supravegherea atenta a dietei devine o parte esentiala a tratamentului. Intelegerea impactului dietei asupra ficatului este necesara atat din partea pacientului, cat si a familiei. Riscul de aparitie a complicatiilor hepatitei poate fi redus cu ajutorul unei diete adecvate.

Prin urmare, in urma stabilirii diagnosticului de hepatita, consultarea unui nutritionist este un element important al regimului de viata dedicat imbunatatirii starii de sanatate.

Un aspect fundamental al regimului pentru hepatita este evitarea bauturilor alcoolice de orice tip. In conditiile in care aceasta regula nu este respectata, aparitia cirozei hepatice este frecventa si  poate duce la decesul persoanei. Prin urmare, consumul de alcool este interzis!

In plus, bolnavii trebuie sa respecte unele recomandari nutritionale pentru a controla luarea excesiva in greutate sau slabirea organismului. Regimul pentru hepatita este cel putin normocaloric, bogat in proteine, dar sarac in grasimi, pentru a cruta ficatul.

In formele severe ale hepatitei se recomanda un regim de spitalizare periodica, iar in celelalte forme, 12 -14 ore de repaus la pat zilnic, permitand in perioadele de remisiune – in formele usoare – o activitate profesionala cu program redus si fara expunere la surmenaj si eforturi fizice mari.

Tratamentul igieno-dietetic consta in:


  • evitarea eforturilor fizice excesive
  • alimentatie completa si echilibrata, suficienta caloric, administrata in prize mici, la ore regulate si individualizata in functie de preferinte sau restrictii dietetice determinate de alte afectiuni
  • excluderea bauturilor alcoolice

Aportul de proteine

Dieta bolnavilor de hepatita trebuie sa fie bogata in proteine, pentru a sustine repararea celulelor hepatice. In prezent, nutritionistii recomanda un aport zilnic de 120 grame de proteine.
Aporturile adecvate de proteine sunt importante pentru a construi si mentine masa musculara si pentru a contribui la vindecare.

Aporturile trebuie adaptate la greutatea corporala. Aproximativ 0,8 grame de proteine/kg corporal sunt recomandate pentru pacientii cu hepatita, cu exceptia cazului in care o complicatie a cirozei (encefalopatie) apare. Cauza acestei atingeri a encefalului nu este cunoscuta cu exactitate, dar se pare ca o restrictie a proteinelor animale din dieta si adoptarea unei diete vegetariene joaca un rol in redobandirea capacitatilor mentale.

Nivelul de fier

Ficatul joaca un rol important in metabolismul fierului, deoarece este principalul organ care stocheaza acest metal. O dieta normala contine 10 -20 mg de fier. Doar 10% din aceasta cantitate este eliminata din organism.

Pacientii cu hepatita cronica au uneori dificultati in excretia fierului, ceea ce poate duce la acumularea excesiva in ficat, sange si alte organe.  Excesul de fier poate fi daunator ficatului, motiv pentru care pacientii cu un nivel ridicat de fier seric, sau care sufera de ciroza ar trebui sa evite luarea suplimentelor.

Alimente permise in hepatita cronica

Alimente permise in hepatita cronica

Lactate

  • lapte (de preferinta degresat)
  • iaurt
  • branza de vaci
  • cas
  • telemea (desarata)

Cereale si fainoase

  • macaroane, taitei, orez, gris -  foarte bine fierte
  • biscuiti, cornuri, chifle
  • paine alba (de preferinta prajita)
  • mamaliga

Fructe

  • mere
  • struguri
  • capsuni
  • pepene
  • lamai
  • portocale
  • grepfruit

Legume

  • dovlecei
  • salata verde
  • conopida
  • rosii
  • sfecla fiarta
  • morcovi
  • cartofi (fierti sau copti)
  • ardei gras
  • spanac, mazare verde – sub forma de salate, supe, piureuri, soteuri (fara prajeli)

Carne si preparate din carne

  • carne de pasare (dupa indepartarea pielitei)
  • carne de vita -  fiarta sau preparata pe gratar, fara condimente
  • peste alb: pastrav, calcan, mreana, salau, stiuca (fiert sau fript pe gratar)

Oua

  • maxim doua oua pe saptamana – fierte

Ouale sunt interzise cu desavarsire numai la bolnavii de colecistita sau litiaza biliara.

Grasimi -  max. 50 g/ zi

  • unt proaspat
  • smantana (alegeti sortimentele cu putine grasimi)
  • grasimi vegetale: ulei de masline, floarea-soarelui, porumb, dovleac;
  • margarina
  • sosuri – fara grasimi, fara prajeli si fara condimente

Dulciuri si produse zaharoase

  • miere de albine
  • marmelada, magiun
  • jeleu
  • bomboane, serbet, bezele
  • prajituri preparate din aluat uscat, cu branza de vaci, cu fructe sau marmelada
  • tarte cu fructe

Bauturi

  • sucuri de fructe (in special de citrice si struguri)
  • compoturi
  • ceai de menta, tei, cozi de cirese
  • cafea naturala

Condimente

  • patrunjel, marar, leustean
  • dafin, cimbru
  • chimen
  • telina
  • suc de lamaie, sare de lamaie diluata
  • otet slab (de preferinta de fructe)

Alimente de evitat in hepatita cronica

Alimente de evitat in hepatita cronica E bine sa evitati consumul urmatoarelor categorii de alimente si bauturi:

Lactate

  • branzeturi fermentate sau grase

Fructe

  • nuci, alune
  • avocado
  • migdale
  • smochine, curmale
  • unt de arahide

Legume

  • castraveti
  • gulii
  • varza
  • vinete
  • ceapa, usturoi
  • cartofii prajiti
  • muraturi

Carne si preparate din carne

  • carne grasa: de porc, oaie, miel, gasca, rata, cocos, vanat
  • mezelurile, carnatii, salamurile, pastrama
  • conservele
  • carnea conservata sau afumata
  • carnea tocata si condimentata (ardei umpluti, sarmale)
  • prajelile
  • maruntaie: creier, rinichi, drobul de miel
  • peste gras: somn, crap, biban, scrumbie; afumat, conservat, prajit sau marinat
    fructe de mare
  • icre

Oua

  • ouale prajite in untura sau ulei
  • ouale de rata

Grasimi -  max. 50 g/ zi

  • untura de porc, slanina, grasimea de vaca sau de gasca
  • grasimi prajite
  • maioneza
  • sosurile preparate cu ceapa prajita, sau cu condimente

Dulciuri si produse de patiserie

  • prajiturile cu unt sau multe galbenusuri de ou: placinte, cozonac, clatite, gogosi
  • prajiturile cu cacaco, ciocolata
  • inghetata

Bauturi

  • toate tipurile de bauturi alcoolice (cel putin 1 an)
  • bauturile prea reci
  • cafea si bauturi pe baza de cafeina

Condimente

  • piper, ardei iute, hrean, mustar

Data actualizare: 17-01-2014 | creare: 13-07-2011 | Vizite: 96524
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!