Painea prajita - pro sau contra?
©
Autor: Druță Corina, Nutriționist
Despre painea prajita, exista multe controverse in legatura cu aceasta si adesea exista pareri gresite.
Glucidele reprezinta principiile nutritive de baza din cadrul dietei noastre (50-55%), iar painea este unul din alimentele cele mai bogate in glucide si este aproape nelipsita din orice casa. Odata cu schimbarea modului nostru de viata prin scaderea activitatii fizice, modificarea dietei si cresterea accesului la alimente, painea a devenit un aliment privit cu o mai mare atentie, iar aspectele cel mai mult vizate au tinut de compozitie (paine alba, integrala, neagra) si de starea acesteia (calda, proaspata, veche, uscata, prajita si mai nou... inghetata).
In momentul prajirii painii, aceasta sufera niste transformari ce ii modifica caracteristicile organoleptice si ne face sa o preferam atat de mult: prin incalzire o parte din apa se evapora, formand la suprafata o crusta crocanta, in timp ce in interior vaporii ramasi pastreaza temperatura calda si miezul moale; tot expunerii la caldura se datoreaza si culoarea brun-aurie insotita de mirosul placut care apare ca urmare a unei reactii chimice (reactia Maillard).
Din cele enumerate mai sus rezulta ca painea prajita este foarte gustoasa, dar exista insa si anumite aspecte de care ar trebui sa tinem cont atunci cand o consumam:
Glucidele reprezinta principiile nutritive de baza din cadrul dietei noastre (50-55%), iar painea este unul din alimentele cele mai bogate in glucide si este aproape nelipsita din orice casa. Odata cu schimbarea modului nostru de viata prin scaderea activitatii fizice, modificarea dietei si cresterea accesului la alimente, painea a devenit un aliment privit cu o mai mare atentie, iar aspectele cel mai mult vizate au tinut de compozitie (paine alba, integrala, neagra) si de starea acesteia (calda, proaspata, veche, uscata, prajita si mai nou... inghetata).
In momentul prajirii painii, aceasta sufera niste transformari ce ii modifica caracteristicile organoleptice si ne face sa o preferam atat de mult: prin incalzire o parte din apa se evapora, formand la suprafata o crusta crocanta, in timp ce in interior vaporii ramasi pastreaza temperatura calda si miezul moale; tot expunerii la caldura se datoreaza si culoarea brun-aurie insotita de mirosul placut care apare ca urmare a unei reactii chimice (reactia Maillard).
Din cele enumerate mai sus rezulta ca painea prajita este foarte gustoasa, dar exista insa si anumite aspecte de care ar trebui sa tinem cont atunci cand o consumam:
- Prajirea painii nu are niciun efect asupra valorii energetice a acesteia. Cu alte cuvinte o felie de paine proaspata ne va aduce in urma consumului acelasi numar de calorii ca si una prajita.
- Odata cu evaporarea apei, greutatea painii scade si am putea avea impresia ca mancam mai putin, suplimentand mai apoi portia.
- Aromele intense si gustul deosebit pot mentine apetitul chiar si dupa ce senzatia de satietate exista.
- Painea prajita stimuleaza secretiile gastrice si persoanele care sufera de boala ulceroasa pot prezenta intensificari ale durerilor in urma consumului.
- Daca procesul de prajire este unul intens, poate rezulta o substanta numita acrilamida, a carei efecte puternic oxidante, cancerigene si neurotoxice au fost dovedite de numeroase studii.
- Exista insa si un aspect pozitiv al prajirii painii. Indexul glicemic al ecesteia scade, astfel ca daca painea proaspata are un indice glicemic de 70, painii prajite ii corespunde un indice glicemic de putin peste 60.
Data actualizare: 28-09-2024 | creare: 06-11-2013 | Vizite: 31877
Bibliografie
1 - https://www.livestrong.com/article/302420-does-toasting-bread-change-its-nutritional-value/2 - https://www.bioterapi.ro/aprofundat/index_aprofundat_index_enciclopedic_substanteAcrilamida.html
3 - https://www.glycemicindex.com/
4 - https://www.mendosa.com/gilists.htm
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Alimente care îți scad apetitul
- Ce peşte să mănânc? Topul celor mai buni peşti şi cei de care să ne ferim
- Topul celor mai alergene alimente
- Alimentele înghețate - ce e bine și ce nu să ții la congelator
- Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp
- E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit
- Cum adaugi ușor fibre în alimentația ta
- Recomandări de gustări (între mese)
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Ce tip de carne alegem?
- Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat
- Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)
- Sursele ascunse de sare din alimentație
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
- Atributele unui meniu sănătos
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Numar calorii pe zi?
- Cat de sanatos este oul?
- Fulgii de porumb si mamaliga in dieta?
- Alimentatie sanatoasa
- Apa - cand e bine sa fie bauta?
- Alimentatie de regim
- Cat trebuie sa mancam