Atributele unui meniu sănătos

©

Autor:

Atributele unui meniu sănătos
„100% organic”, „Fără grăsimi”, „Nu conţine gluten” - acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile regăsite pe ambalajele produselor pe care le consumăm zi de zi. Semnalate prin culori aprinse, afirmaţiile de aceste tip au o putere de convingere din ce în ce mai mare asupra consumatorilor care urmăresc un stil de viaţă sănătos.

Meniul tău, la limita dintre sănătos şi nesănătos

Specialiştii în nutriţie ne îndeamnă totuşi să nu ne lăsăm păcăliţi de tot ceea ce promit producătorii, întrucât atunci când vine vorba de propria alimentaţie sau de a celor dragi, zicala biblică „crede şi nu cerceta” nu îşi mai găseşte locul.

Iată cele mai comune sintagme folosite în comerţ pentru a desemna un produs sănătos şi care sunt aspectele de care trebuie să ţinem cont atunci când le întâlnim în alimentaţia noastră:

1. Fără gluten

Dacă nu ai fost diagnosticat cu boala celiacă sau cu intoleranţă la gluten, produsele care nu conţin această substanţă proteică nu îţi oferă niciun beneficiu suplimentar, faţă de restul alimentelor pe care le consumi. Gândeşte-te, de exemplu, la bombele calorice pe care le ascund macaroanele fără gluten servite cu brânză sau prăjiturile preparate fără făină!

2. Glazură de miere sau sirop de arţar, în loc de zahăr

Aceşti îndulcitori naturali apar pe etichetele produselor drept ingrediente în care poţi avea toată încrederea, atunci când vine vorba de sănătatea ta sau a celor apropiaţi. Numai simplul fapt că nu sunt supuse unui proces de rafinare la fel de agresiv precum zahărul alb este tentant pentru consumatori. Cu toate acestea, produsele glazurate cu miere sau cu sirop de arţar nu sunt mai puţin bogate în calorii decât cele pe bază de zahăr. Mai indicate sunt, potrivit nutriţioniştilor, preparatele caramelizate. Dacă sunt gătite la o temperatură nu prea ridicată, lent, suferă o reacţie chimică care are ca rezultat distrugerea proprietăţile negative ale zahărului, oferind, totodată, o aromă deosebită.

3. Sosuri şi dressing-uri

Preparatele comandate vin însoţite de sosuri şi dressing-uri, garnituri ce oferă mâncării un plus de gust şi o consistenţă mai delicată. Cel mai frecvent, acestea sunt preparate pe bază de lapte sau smântână, fapt ce nu exclude grăsimile saturate din componenţă. Chiar şi meniurile vegetariene includ sosuri şi dressing-uri pe bază de lapte de cocos sau nuci de caju, specialităţi care prezintă aceleaşi valoari calorice precum cele non-vegetariene. Pentru a-ţi respecta în continuare dieta, este indicat să te interesezi cu privire la compoziţia sosului şi, dacă aceasta nu răspunde întru totul tabietului tău alimentar, solicită-l într-un bol separat, aşa încât să-l poţi consuma în cantitatea dorită.

4. Produs vegetarian

Alimentele vegetale precum tofu, tempeh şi seitan sunt, într-adevăr, mai sărace în calorii şi mai bogate în proteine şi fibre, dar, pe de altă parte, nici nu sunt tocmai gustoase. Pentru a compensa, bucatarii adaugă sare şi sosuri variate pentru un plus de savoare şi consistenţă. Nutriţioniştii ne îndeamnă să avem grijă şi la produsele din comerţ care imită bine-cunoscutele aripioare sau nachos, servite în restaurantele de tip fast-food. Acestea sunt extrem de procesate şi, implicit, dăunătoare sănătăţii. De asemenea, specialiştii ne atrag atenţia asupra preparatelor precum burger-ul, caşcavalul de post sau şunca vegetală. Acestea pot avea la fel de multe calorii precum  cele pe bază de carne sau lactate.

5. Fără produse lactate

Este adevărat că produsele care nu conţin lactate prezintă grăsimi saturate în cantităţi mai mici, dar dacă bucătarul şef îţi înlocuieşte caşcavalul obişnuit cu caşcaval vegetarian, meniul tău este la fel de bogat în calorii precum unul conceput pe bază de lapte de vacă. Totodată, preparatele realizate fără lactate se întâmplă să fie pline de aditivi dăunători, dintre care se pot aminti: carrageenan, maltodextrina, mono şi digliceridele. La fel de periculoase pentru propria sănătate sunt şi deserturile şi băuturile pe bază de cafea pe care producătorii le promovează ca fiind fără lactate. Alternativele folosite, precum laptele din soia şi vanilie, conţin zaharuri care ridică nivelul de calorii din preparatul consumat. Potrivit nutriţioniştilor, mai indicate sunt produsele neîndulcite, fără arome adăugate, care conţin şi mai puţine calorii decât cele pe bază de lapte de vacă, dintre care cel mai potrivit ar fi laptele de migdale.

6. Cereale integrale

Orezul brun face parte din categoria cerealelor integrale şi este cunoscut faptul că oferă mult mai multe beneficii decât orezul alb, procesat. Acesta din urmă, plin de carbohidraţi, crește nivelul zahărului din sânge şi întreţine pofta de mâncare. Dar orezul rămâne orez - nu este şi nici nu va fi vreodată lipsit de calorii şi hidraţi de carbon; la fel şi pastele. Totuşi, dacă optezi pentru un meniu ce include aceste preparate, consumă-le însoţite de produse de mare, care conţin proteine mai slabe şi grăsimi mai sănătoase, aşa încât meniul tău va fi echilibrat.

7. Fără grăsimi

Din nefericire, majoritatea preparatelor lipsite de grăsimi sunt în general lipsite de gust. Pentru a compensa, bucătarii adaugă zahăr, care, aşa cum subliniează nutriţioniştii, nu este mai benefic pentru sănătate decât grăsimile naturale.

8. Organic

Mâncărurile organice nu sunt întotdeauna mai sănătoase decât cele non-organice, potrivit FDA (Food and Drug Administration). Această sintagmă defineşte modul în care un aliment este produs: fără fertilizatori chimici, insecticide, erbicide, antibiotice. Altfel spus, mâncarea organică ar putea fi considerată mai puţin impură atunci când ajunge pe masa din bucătărie, însă nu înseamnă că la finalul procesului de preparare va fi mai bogată în nutrienţi şi cu un conţinut mai scăzut de grăsimi decât un meniu considerat non-organic.

9. 100% natural

Carnea şi ouăle despre care producătorii spun că sunt naturale sunt, într-adevăr, procesate cât de puţin posibil şi nu conţin ingrediente artificiale, potrivit Organizaţiei Agriculturii din SUA (USDA). Cu toate acestea, un produs natural nu înseamnă că este mai sărac în calorii şi grăsimi.

10. Produs din ingrediente locale

Restaurantele în care se servesc meniuri concepute pe baza alimentelor oferite de fermele şi serele locale vin în sprijinul comunităţilor de agricultori din împrejurimi. Cu toate acestea, această tendinţă nu presupune doar o cauză nobilă. De exemplu, legumele crescute local ajung în farfuria ta mult mai uşor decât cele transportate din celălalt capăt al ţării, ceea ce reprezintă un mare plus, acestea pierzându-şi nutrienţii încă din momentul în care au fost culese. Totuşi, o multitudine de alţi factori pot influenţa cantitatea de vitamine, minerale, grăsimi şi calorii regăsită în vegetale, dintre care decisiv este modul de preparare.

11. Raw

Datorită faptului că produsele din categoria raw nu sunt procesate aproape deloc, s-ar putea zice despre ele că sunt şi cele mai bune. Totuşi, să ţinem cont de un alt aspect: în timpul procesului de gătire sunt distruse şi o serie de bacterii periculoase, regăsite în componenţa alimentelor. În timp ce adepţii dietelor raw susţin ideea că, fiind preparate termic, produsele îşi pierd enzimele şi nutrienţii, ştiinţa arată contrariul: gătind anumite alimente - roşiile, de exemplu - poţi uşura procesul de absorbţie a nutrienţilor în organism. În plus, meniurile de tipul raw-vegan conţin mai puţine calorii şi proteine faţă de cele obişnuite, aşa încât, de cele mai multe multe ori, nu-ţi oferă senzaţia de saţietate, obligându-te să creşti numărul meselor din timpul zilei.

În concluzie, nutriţioniştii ne îndeamnă să nu ne lăsăm păcăliţi de etichetele produselor pe care le consumăm şi să încercăm, pe cât posibil, să ne concepem meniuri echilibrate, care să răspundă cât mai bine propriilor nevoi. O dietă potrivită pentru cel de lângă tine nu este în mod obligatoriu adecvată şi pentru organismul tău.

Data actualizare: 22-11-2023 | creare: 25-11-2014 | Vizite: 3952
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alternarea între o dietă bogată în grăsimi și o dietă echilibrată poate ajuta la controlarea obezității
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  • Nutriția personalizată este superioară recomandărilor universale pentru o alimentație sănătoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum