Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
Autor: Druță Corina, Nutriționist

Fie ca vorbim de supraalimentatie sau de diete hipocalorice, a face excese alimentare este intotdeauna periculos.Traim intr-o lume grabita, in care timpul pare tot mai limitat, si chiar daca exista un interes din ce in ce mai crescut pentru o alimentatie sanatoasa, nu reusim intotdeauna sa atingem un echilibru atunci cand vine vorba despre mancare.
In cele ce urmeaza voi enumera niste sfaturi alimentare utile fiecare persoane si, mai ales, foarte usor de urmat.
1. Mananca... mancare
Da, pare o ciudatenie aceasta afirmatie la prima vedere, dar daca ne gandim ca in fiecare an apar cate 17.000 de produse noi pe rafturile supermarket-urilor, majoritatea din ce in ce mai procesate, se intelege. Nu toate produsele frumos ambalate au un status nutritional ridicat si nu toate ne fac bine. Exista o multime de alimente procesate, care ne fac mai mult rau decat bine. Multe dintre acestea, sunt fabricate cu grasimi saturate si cantitati mari de sodiu si zahar. Aceste tipuri de alimente ar trebui evitate, sau cel putin consumate cu moderatie.Pateurile, dulciurile ambalate, chips-urile si alte multe produse din aceasta categorie trebuie excluse cu timpul din dieta noastra.
2. Alege alimente perisabile
Este natural ca alimentele sa se altereze, pentru ca e natural ca ele sa favorizeze dezvoltarea unor bacterii si ciuperci din mediul inconjurator. Insa, odata cu dezvoltarea industriei alimentare, a luat amploare si adaugarea de conservanti mai mult sau mai putin toxici in alimente, pentru a li se prelungi perioada de valabilitate. Cu toate ca studiile au dovedit ca majoritatea conservantilor nu ne afecteaza sanatatea in cantitati mici, in cantitati ridicate sau interactionand cu alti compusi din alimente, ne pot imbolnavi. De exemplu, benzoatul de sodiu, substanta folosita drept conservant pentru unele bauturi racoritoare, in prezenta vitaminei C si cu expunere la caldura excesiva, poate provoca cancer.Asadar, alegeti alimente cu o data de expirare cat mai mica si cu o lista de aditivi cat mai mica.
3. Evita cumpararea alimentelor din benzinarii
De cate ori ai facut-o, fara sa te gandesti macar? Este adevarat ca benzinariile sunt „taramul fagaduintei” atunci cand e noapte si nu mai ai de unde sa te aprovizionezi, dar incearca sa cumpreri doar lucrurile de care ai nevoie. Pe langa preturile mult mai mari decat in alte magazine, shopping-ul in benzinarii este plin de tentatii daunatoare. Incearca sa le eviti cat mai mult cu putinta.4. Evita produsele care contin mai mult de 5 ingrediente
Cu cat un aliment ambalat are mai multe ingrediente, cu atat a fost procesat mai mult si e mai nesanatos.
5. Consuma zilnic fructe si legume, cat mai colorate
Legumele si fructele isi pierd o mare parte din proprietati atunci cand sunt procesate termic sau sunt pastrate in conditii necorespunzatoare. Odata cu fierberea sau prajirea se pierd atat o mare parte din vitamine, cat si multe fibre, atat de necesare digestiei. Vitamina C incepe sa se degradeze incepand de la 40 grade C!De ce colarate? Culorile legumelor reflecta adesea antioxidantii fitochimici pe care ii contin si care sunt foarte benefici. In afara de asta, o masa colorata ne face intotdeauna o mai mare placere decat una terna, nu-i asa?
6. Plateste mai mult, mananca mai putin
Consumand produse de calitate si intr-o cantitate mai mica, poti evita pe termen lung vizitele la doctor. Alege mai degraba cantitati mici din produse de calitate si nu invers. „Mancam pentru a trai, nu traim pentru a manca”.7. Mananca fructele ca atare
In natura, aproape toate zaharurile se gasesc „ambalate” alaturi de fibre, ceea ce le incetineste absorbtia si confera un sentiment de satietate inainte de a ingera prea multe calorii. De aceea, este intotdeauna mai bine sa mancam fructele in loc sa bem sucul rezultat din acestea .8. Nu uita ca painea alba scade speranta de viata!
Indicile glicemic al painii albe este luat ca reper in nutritie; paine alba are un indice glicemic de 100! Acesta este depasit de putine alimente (de exemplu, cartofii prajiti). Painea alba arata bine, are un miros placut, este pufoasa, dar ii lipsesc fibrele si vitaminele. Mai mult, paine alba ingrasa mult mai usor.9. Ridica-te de la masa inainte sa te saturi
E bine sa te ridici de la masa atunci cand nu mai resimti senzatia de foame, si nu atunci cand te simti satul si greoi.
10. Mananca la masa, si nu la birou
Acorda-ti macar un sfert de ora pentru pauza de masa si incearca sa-ti mananci bucatele incet, savurandu-le si gandindu-te la ceva care-ti face placere. Nu numai ca sucurile gastrice se vor elibera in cantitatile necesare, dar vei evita si alte lucruri neplacute precum mancatul excesiv, balonarea sau indigestia.11. Bea suficienta apa!
Apa este foarte importanta in orice dieta, avand un rol foarte important in desfasurarea tuturor proceselor fiziologice si de aceea este bine sa nu uitam sa o bem.12. Incalca regulile din cand in cand
„Totul cu masura”, se spune mereu. Uneori insa, nu trebuie sa uitam ce a afirmat candva Oscar Wilde: „orice, dar cu masura - inclusiv masura”. A manca este o placere, iar daca din cand in cand mancam alimente care ne plac foarte mult desi nu ne aduc beneficii nutritive (cantitati moderate), nu se intampla nimic grav.2 - https://www.health24.com/dietnfood/Diet_basics/15-1168-1173,62099.asp
3 - https://nutrition.about.com/od/askyournutritionist/f/processedfoods.htm
4 -https://www.esanatos.com/nutritie/alimentatie/apa-si-importanta-apei-in-alim31948.php
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Este mâncarea gătită la airfryer (prăjire cu aer cald) mai sănătoasă decât prăjită în baie de ulei?
- Alimentația și riscul de constipație cronică la adulți
- Este sigur să gătim cu folie de aluminiu?
- Tigaia de gătit și sănătatea: cât contează materialul și ce să alegem
- Zahărul și diabetul - ce trebuie să știi
- Semințele de chimen negru îmbunătățesc profilul lipidic (scad LDL, scad colesterolul total, cresc HDL)
- Alimentele și dopamina - cum alimentația ne dă peste cap creierul
- Postul alimentar (fasting cu apă) de 24 ore, 5 zile și 14 zile: comparație între efecte metabolice, cardiovasculare și hormonale
- Semnele care arată că mănânci prea multe grăsimi
- Resetarea organismului în 5 zile de post alimentar complet (doar apă) – explicațiile Dr. Eric Berg
- Lipofagia (autofagia lipidică) - un nou mecanism descoperit în postul alimentar (fasting)
- Cum să te hidratezi corect - Ecuația Galpin
- Cafeaua decofeinizată - bună sau rea?
- Oțetul de mere ajută la scăderea în greutate [meta-analiză]
- 7 zile fasting - studiu de caz
- 13 alimente pe care nu merită să le cumperi bio
- Zahărul, insulina și adevărul ascuns al industriei alimentare – Dr. Robert Lustig explică de ce „caloriile” nu contează
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Painea prajita - pro sau contra?
- Atributele unui meniu sănătos
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Conteaza mesele la ora?
- Suplimente nutritive - care sunt bune si care nu?
- Vreau sa slabesc:(
- Alimentatie sanatoasa (echilibrata) si greutatea
- Diete pentru cei cu boli digestive
- Cuptorul cu microunde este daunator?
- Combinarea alimentelor
- Ca parere aveti despre acest regim
- Intrebari despre alergare jogging si alimentatie