Sfaturi pentru sănătatea inimii

©

Autor:

Sfaturi pentru sănătatea inimii
Sănătatea inimii merită toată atenția noastră. Cum o putem proteja pentru cât mai mult timp?

Câteva sfaturi de alimentație și stil de viață care te vor păstra sănătos:
  • Adoptă o dietă bogată în fructe, legume și cereale integrale

Încearcă să incluzi în meniul zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume. Sunt bogate în nutrienți (vitamine, minerale, fibre) și sărace în calorii, ajutându-te să-ți ții greutatea sub control și presiunea sângelui în limitele normalului.
  • Alege lactatele cu conținut redus de grăsime și carnea slabă

Lactatele integrale și carnea roșie conțin grăsimi saturate, cresc nivelul colesterolui LDL, ce se depune pe vasele de sânge.
Alege în schimb sortimentele de lactate și brânzeturi semi-degresate, carnea albă (pui, curcan) și crește nivelului colesterolului benefic (HDL), alegând grăsimile nesaturate din alimentele vegetale.
Află cum poți să alegi corect grăsimile din alimentație!
  • Limitează grasimile hidrogenate

Margarina, prăjelile, produsele fast-food sunt alimentele cu un conținut mare de grăsimi hidrogenate (trans) care la fel ca și grăsimile saturate, duc la creșterea nivelului colesterolului.
Află care sunt grăsimile dăunătoare pentru sănătate și optează, în schimb, pentru uleiuri vegetale și alimente preparate prin fierbere sau coacere.
  • Consumă pește de minimum două ori pe saptamână

Peștele este principala sursă de acizi grași Omega-3, grăsimi deosebit de benefice, cu proprietăți antiinflamatorii și de reducere a riscului de boli cronice.
Incluzând constant peștele în alimentație, menții tensiunea arterială în valorile normale și reduci riscul de ateroscleroză.
Află mai multe despre avantajele consumului de Omega-3.
  • Limitează consumul de sare

O cantitate prea mare de sare poate conduce la hipertensiune arterială, principala cauză pentru numeroase boli cardio-vasculare. E important să păstrezi limita de 1500 mg de sodiu pe zi și să recunoști alimentele cu un conținut mare de sare, pentru a le evita pe cât posibil.
  • Pastrează greutatea în limitele normale

Excesul de greutate poate duce în timp la obezitate, unul din factorii majori de risc pentru bolile de inimă. Controlează-ți greutatea printr-o alimentație echilibrată și un program zilnic de exerciții fizice.
Asigură-te că îți cunoști indicele de masă corporală (IMC) și îl menții la o valoare sub 25.
Folosește calculatorul nutrițional ROmedic pentru a-ți evalua greutatea!
  • Consumă alcool cu moderație!

Un pahar de vin (200 ml) pe zi poate fi benefic pentru sănătatea cardio-vasculară: riscul de boli ale inimii poate fi redus chiar cu peste 25%, conform unei meta-analize realizate de British Medical Journal (BMJ), însă consumul excesiv dăunează sănătății inimii tale.
Depășirea dozei recomandate predispune la aritmie și presiune sanguină crescută.
  • Fă mișcare de cel puțin 3 ori pe saptămână!

Știi cât de importantă este activitatea fizică; încearcă să găsești timp de cel puțin trei ori pe săptămână sau de 30 de minute pe zi pentru a te mișca. Alege un sport care îți face plăcere sau pur și simplu, mergi de câte ori ai ocazia pe jos.
Păstrându-te activ, îți menții greutatea în limite normale și eviți depunerile de grăsime pe vasele de sânge, care îți îmbolnăvesc în timp inima.
  • Lasă-te de fumat!

După ce renunți la fumat, riscul de atac de cord scade la jumătate!
Conform Asociației Americane pentru Inimă, fumătorii au un nivel scăzut al colesterolului HDL („bun”) și prezintă un risc crescut de ateroscleroză (depunerea colesterolului LDL - „rău” pe vasele de sânge), care poate conduce la boli coronariene și chiar atac de cord.
Ai toate motivele să nu mai aprinzi următoarea țigară!
Află mai multe despre efectele nocive ale fumatului, aici.

Data actualizare: 04-09-2024 | creare: 12-02-2014 | Vizite: 20553
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele stresului asupra sănătății inimii sunt diferite la femei și bărbați
  • BioSport Earbuds – căștile care îți monitorizează inima
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  •