Sfaturi privind consumul de lapte
©
Autor: Redacția ROmedic
Laptele este o sursa naturala de calciu, magneziu si vitamine, avand un rol aparte in alimentatie, atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Atata vreme cat alegem sortimentele degresate si semidegresate, pentru a limita cantitatea de grasimi animale saturate din lapte, putem beneficia din plin de acest aliment, pentru oase, dinti, par si unghii puternice si sanatoase.
Vreti sa cresteti cantitatea de lapte pe care o cosnumati in prezent? Sunteti intolerant la lactoza si nu stiti ce alternative aveti? Va dam cateva sfaturi utile.
O alta solutie este ca inainte de a consuma lactate, sa luati tablete de lactaza, enzima care contribuie la digerarea acestora.
Daca va ingrijoreaza ideea ca nu includeti suficient calciu in alimentatie, aflati ca puteti dobandi doza recomandata si din:
Trebuie sa tineti cont insa de ca aceste alimente furnizeaza cantitati diferite de calciu. Din acest motiv, va recomandam sa utilizati Indexul alimentar Romedic, pentru a va asigura ca alimentele pe care le consumati va furnizeaza nutrientii necesari.
Atata vreme cat alegem sortimentele degresate si semidegresate, pentru a limita cantitatea de grasimi animale saturate din lapte, putem beneficia din plin de acest aliment, pentru oase, dinti, par si unghii puternice si sanatoase.
Vreti sa cresteti cantitatea de lapte pe care o cosnumati in prezent? Sunteti intolerant la lactoza si nu stiti ce alternative aveti? Va dam cateva sfaturi utile.
Cum putem creste cantitatea de lapte din alimentatie intr-un mod sanatos?
- consumati lapte degresat sau cu un continut scazut de grasimi in timpul meselor; daca obisnuiti sa consumati lapte integral, inlocuiti-l treptat cu lapte degresat.
- reduceti cantitatea de grasimi din lapte la 2%, apoi la 1% si in cele din urma, treceti la laptele degresat (fara grasimi).
- la cafenea, comandati cappucino sau espresso cu lapte degresat.
- consumati iaurt cu continut scazut de grasimi sau chiar complet degresat la gustari.
- pentru mai multa savoare, puteti amesteca iaurtul cu bucati de fructe.
- preparati un cocktail din iaurt si fructe la blender, care va subtitui excelent bauturile dulci din comert
- la desert, preparati ciocolata sau budinca cu sos caramel cu lapte degresat sau cu putine grasimi.
- preparati un desert rapid din bucati de fructe cu iaurt aromat.
- presarati fasii de branza fara grasimi peste tocanite, supe sau legume.
- turnati iaurt fara grasimi sau degresat peste cartofii copti, in locul sosurilor grase
La ce sa fiti atenti
- evitati laptele crud (nepasteurizat) sau produsele facute din lapte nepasteurizat.
- puneti alimentele la frigider fara intarziere si dezghetati-le in mod adecvat. Congelati sau pastrati la rece alimentele alterabile si pe cele preparate cat mai repede posibil. Daca alimentele au fost lasate la temperaturi mari mai mult de doua ore, aruncati-le, chiar daca arata si miros bine.
- pastrati alimentele crude, preparate si semi-preparate in compartimente separate, pentru ca laptele sa nu imprumute din mirosul acestora.
Sunt intolerant la lactoza. Ce fac?
Daca nu puteti consumati lapte din cauza intolerantei la lactoza, cea mai buna solutie de a obtine substantele nutritive in cauza este sa alegeti produse derivate sarace in lactoza precum branza, iaurtul sau lapte tratat cu lactaza.O alta solutie este ca inainte de a consuma lactate, sa luati tablete de lactaza, enzima care contribuie la digerarea acestora.
Daca va ingrijoreaza ideea ca nu includeti suficient calciu in alimentatie, aflati ca puteti dobandi doza recomandata si din:
- sucuri imbogatite cu calciu
- cereale
- bauturi din orez
- peste la conserva (sardine, somon cu oase)
- boabe de soia sau alte produse din soia: bauturi pe baza de soia, iaurt de soia, tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri)
- fasole uscata, sau alte legume cu frunze comestibile: varza verde, frunze de nap, Kale (varza verde creata), Bok choy (varza chinezeasca alba)
Trebuie sa tineti cont insa de ca aceste alimente furnizeaza cantitati diferite de calciu. Din acest motiv, va recomandam sa utilizati Indexul alimentar Romedic, pentru a va asigura ca alimentele pe care le consumati va furnizeaza nutrientii necesari.
Data actualizare: 06-12-2024 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 5223
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Alimente care îți scad apetitul
- Ce peşte să mănânc? Topul celor mai buni peşti şi cei de care să ne ferim
- Topul celor mai alergene alimente
- Alimentele înghețate - ce e bine și ce nu să ții la congelator
- Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp
- E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit
- Cum adaugi ușor fibre în alimentația ta
- Recomandări de gustări (între mese)
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Ce tip de carne alegem?
- Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat
- Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)
- Sursele ascunse de sare din alimentație
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Calciu ionic scazut
- Gluconolactat cu calciu si magneziu
- O problema care-mi da peste cap toate planurile de viitor...
- Interpretare rezultate analize
- Cat timp se administreaza calciul ca sa dea rezultate?
- Fier+calciu; se administreaza simultan?
- Calciu+Vitamine.
- Durere de burta dupa ce bea lapte
- Interpretare analize calciu