Sfaturi privind consumul de lapte

©

Autor: Redacția ROmedic

Sfaturi privind consumul de lapte
Laptele este o sursa naturala de calciu, magneziu si vitamine, avand un rol aparte in alimentatie, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Atata vreme cat alegem sortimentele degresate si semidegresate, pentru a limita cantitatea de grasimi animale saturate din lapte, putem beneficia din plin de acest aliment, pentru oase, dinti, par si unghii puternice si sanatoase.
Vreti sa cresteti cantitatea de lapte pe care o cosnumati in prezent? Sunteti intolerant la lactoza si nu stiti ce alternative aveti? Va dam cateva sfaturi utile.

Cum putem creste cantitatea de lapte din alimentatie intr-un mod sanatos?

  • consumati lapte degresat sau cu un continut scazut de grasimi in timpul meselor; daca obisnuiti sa consumati lapte integral, inlocuiti-l treptat cu lapte degresat.
  • reduceti cantitatea de grasimi din lapte la 2%, apoi la 1% si in cele din urma, treceti la laptele degresat (fara grasimi).
  • la cafenea, comandati cappucino sau espresso cu lapte degresat.
  • consumati iaurt cu continut scazut de grasimi sau chiar complet degresat la gustari.
  • pentru mai multa savoare, puteti amesteca iaurtul cu bucati de fructe.
  • preparati un cocktail din iaurt si fructe la blender, care va subtitui excelent bauturile dulci din comert
  • la desert, preparati ciocolata sau budinca cu sos caramel cu lapte degresat sau cu putine grasimi.
  • preparati un desert rapid din bucati de fructe cu iaurt aromat.
  • presarati fasii de branza fara grasimi peste tocanite, supe sau legume.
  • turnati iaurt fara grasimi sau degresat peste cartofii copti, in locul sosurilor grase

La ce sa fiti atenti

  • evitati laptele crud (nepasteurizat) sau produsele facute din lapte nepasteurizat.
  • puneti alimentele la frigider fara intarziere si dezghetati-le in mod adecvat. Congelati sau pastrati la rece alimentele alterabile si pe cele preparate cat mai repede posibil. Daca alimentele au fost lasate la temperaturi mari mai mult de doua ore, aruncati-le, chiar daca arata si miros bine.
  • pastrati alimentele crude, preparate si semi-preparate in compartimente separate, pentru ca laptele sa nu imprumute din mirosul acestora.

Sunt intolerant la lactoza. Ce fac?

Daca nu puteti consumati lapte din cauza intolerantei la lactoza, cea mai buna solutie de a obtine substantele nutritive in cauza este sa alegeti produse derivate sarace in lactoza precum branza, iaurtul sau lapte tratat cu lactaza.
O alta solutie este ca inainte de a consuma lactate, sa luati tablete de lactaza, enzima care contribuie la digerarea acestora.

Daca va ingrijoreaza ideea ca nu includeti suficient calciu in alimentatie, aflati ca puteti dobandi doza recomandata si din:

  • sucuri imbogatite cu calciu
  • cereale
  • bauturi din orez
  • peste la conserva (sardine, somon cu oase)
  • boabe de soia sau alte produse din soia: bauturi pe baza de soia, iaurt de soia, tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri)
  • fasole uscata, sau alte legume cu frunze comestibile: varza verde, frunze de nap, Kale (varza verde creata), Bok choy (varza chinezeasca alba)

Trebuie sa tineti cont insa de ca aceste alimente furnizeaza cantitati diferite de calciu. Din acest motiv, va recomandam sa utilizati Indexul alimentar Romedic, pentru a va asigura ca alimentele pe care le consumati va furnizeaza nutrientii necesari.

Data actualizare: 02-11-2023 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 4877
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru sănătatea inimii, luați cu precauție suplimente de calciu!
  • Consumul de lapte integral a fost asociat cu o greutate mai sănătoasă la copii
  • Laptele crud versus laptele pasteurizat: un risc de 840 de ori mai mare de îmbolnăvire
  •