Sfaturi privind consumul de lapte
©
Autor: Redacția ROmedic

Atata vreme cat alegem sortimentele degresate si semidegresate, pentru a limita cantitatea de grasimi animale saturate din lapte, putem beneficia din plin de acest aliment, pentru oase, dinti, par si unghii puternice si sanatoase.
Vreti sa cresteti cantitatea de lapte pe care o cosnumati in prezent? Sunteti intolerant la lactoza si nu stiti ce alternative aveti? Va dam cateva sfaturi utile.
Cum putem creste cantitatea de lapte din alimentatie intr-un mod sanatos?
- consumati lapte degresat sau cu un continut scazut de grasimi in timpul meselor; daca obisnuiti sa consumati lapte integral, inlocuiti-l treptat cu lapte degresat.
- reduceti cantitatea de grasimi din lapte la 2%, apoi la 1% si in cele din urma, treceti la laptele degresat (fara grasimi).
- la cafenea, comandati cappucino sau espresso cu lapte degresat.
- consumati iaurt cu continut scazut de grasimi sau chiar complet degresat la gustari.
- pentru mai multa savoare, puteti amesteca iaurtul cu bucati de fructe.
- preparati un cocktail din iaurt si fructe la blender, care va subtitui excelent bauturile dulci din comert
- la desert, preparati ciocolata sau budinca cu sos caramel cu lapte degresat sau cu putine grasimi.
- preparati un desert rapid din bucati de fructe cu iaurt aromat.
- presarati fasii de branza fara grasimi peste tocanite, supe sau legume.
- turnati iaurt fara grasimi sau degresat peste cartofii copti, in locul sosurilor grase
La ce sa fiti atenti
- evitati laptele crud (nepasteurizat) sau produsele facute din lapte nepasteurizat.
- puneti alimentele la frigider fara intarziere si dezghetati-le in mod adecvat. Congelati sau pastrati la rece alimentele alterabile si pe cele preparate cat mai repede posibil. Daca alimentele au fost lasate la temperaturi mari mai mult de doua ore, aruncati-le, chiar daca arata si miros bine.
- pastrati alimentele crude, preparate si semi-preparate in compartimente separate, pentru ca laptele sa nu imprumute din mirosul acestora.
Sunt intolerant la lactoza. Ce fac?
Daca nu puteti consumati lapte din cauza intolerantei la lactoza, cea mai buna solutie de a obtine substantele nutritive in cauza este sa alegeti produse derivate sarace in lactoza precum branza, iaurtul sau lapte tratat cu lactaza.O alta solutie este ca inainte de a consuma lactate, sa luati tablete de lactaza, enzima care contribuie la digerarea acestora.
Daca va ingrijoreaza ideea ca nu includeti suficient calciu in alimentatie, aflati ca puteti dobandi doza recomandata si din:
- sucuri imbogatite cu calciu
- cereale
- bauturi din orez
- peste la conserva (sardine, somon cu oase)
- boabe de soia sau alte produse din soia: bauturi pe baza de soia, iaurt de soia, tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri)
- fasole uscata, sau alte legume cu frunze comestibile: varza verde, frunze de nap, Kale (varza verde creata), Bok choy (varza chinezeasca alba)
Trebuie sa tineti cont insa de ca aceste alimente furnizeaza cantitati diferite de calciu. Din acest motiv, va recomandam sa utilizati Indexul alimentar Romedic, pentru a va asigura ca alimentele pe care le consumati va furnizeaza nutrientii necesari.
Data actualizare: 24-06-2025 | creare: 05-05-2007 | Vizite: 5622
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- De ce săritul peste micul dejun nu mai este recomandat: cum și-a schimbat Rhonda Patrick perspectiva
- Ortorexia nervoasă - preocuparea obsesivă pentru alimentația sănătoasă
- Mituri și realități despre pâine: ce arată dovezile științifice despre pâinea albă, integrală și pâinea industrială
- Este mâncarea gătită la airfryer (prăjire cu aer cald) mai sănătoasă decât prăjită în baie de ulei?
- Alimentația și riscul de constipație cronică la adulți
- Este sigur să gătim cu folie de aluminiu?
- Tigaia de gătit și sănătatea: cât contează materialul și ce să alegem
- Zahărul și diabetul - ce trebuie să știi
- Semințele de chimen negru îmbunătățesc profilul lipidic (scad LDL, scad colesterolul total, cresc HDL)
- Alimentele și dopamina - cum alimentația ne dă peste cap creierul
- Postul alimentar (fasting cu apă) de 24 ore, 5 zile și 14 zile: comparație între efecte metabolice, cardiovasculare și hormonale
- Semnele care arată că mănânci prea multe grăsimi
- Resetarea organismului în 5 zile de post alimentar complet (doar apă) – explicațiile Dr. Eric Berg
- Lipofagia (autofagia lipidică) - un nou mecanism descoperit în postul alimentar (fasting)
- Cum să te hidratezi corect - Ecuația Galpin
- Cafeaua decofeinizată - bună sau rea?
- Oțetul de mere ajută la scăderea în greutate [meta-analiză]
- 7 zile fasting - studiu de caz
- 13 alimente pe care nu merită să le cumperi bio
- Zahărul, insulina și adevărul ascuns al industriei alimentare – Dr. Robert Lustig explică de ce „caloriile” nu contează
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Interpretarea analizelor... examen urina, calciu, colesterol, glicemie
- Cat timp se administreaza calciul ca sa dea rezultate?
- Interpretare analize: leucocite, monocite, glucoza, calciu
- Set analize interpretare
- Fetita de 13 luni, de mai bine de 2 saptamani nu maninca decit lapte (si acela noaptea)
- Administrare suplimente alimentare, un sfat!
- Ce inseamna rezultatul acestor analize?
- Calciu lactat la bebelusi
- Ameteli: spondiloza, scleroza, calciu
- Calciu