De ce prăjiturile (și dulciurile concentrate, în general) nu sunt bune?

©

Autor:

De ce prăjiturile (și dulciurile concentrate, în general) nu sunt bune?

Produsele zaharose sau dulciurile concentrate, în general, se caracterizează printr-un conținut bogat în zaharuri rafinate și implicit în „calorii goale” raportat la 100 g sau per porție.

Din punct de vedere al aportului de nutrienți, dulciurile concentrate, inclusiv prăjiturile, sunt alimente non-esențiale pentru nutriția umană, altfel spus consumul lor este facultativ, dictat de preferințele personale, obiceiurile culturale, familiale și comportamentele alimentare dobândite în decursul copilăriei și/sau vieții adulte.

Prin dulciuri concentrate înțelegem ronțăielile dulci printre care regăsim bomboanele, acadelele, caramelele, etc. Tot aici sunt incluse și băuturile îndulcite cu zahăr, îndeplinind atât caracterul opțional din dietă, cât și concentrația crescută în zaharuri raportat la doza uzuală pentru consum.

Prăjiturile, ciocolata, bomboanele sau batoanele de ciocolată, gogoșile, etc. reprezintă însă un mixt complex de glucide rafinate și zaharuri simple, grăsimi animale, uleiuri vegetale, care cresc îngrijorător densitatea calorică. Fiind amestecuri concentrate de carbohidrați și grăsimi ele oferă o savoare deosebită ce favorizează supraconsumul și ulterior creează dorința și apoi falsa nevoie de consum pentru a obține sentimente de plăcere, confort, relaxare, liniștire, etc. mai ales în situații de stres sau tensiune psihică crescută.


Calitatea acestor alimente, „bune” sau „rele”, este influențată de ponderea lor în dieta zilnică. Astfel, prăjiturile și dulciurile concentrate, în general, nu sunt bune atunci când sunt consumate în mod frecvent, în detrimentul fructelor și legumelor, al cerealelor integrale, al leguminoaselor, amidonoaselor, lactatelor și al surselor proteice non-lactate, care reprezintă grupele alimentare esențiale pentru o nutriție echilibrată, fapt care duce la un aport excesiv de calorii provenite din zaharuri adăugate, fără altă valoare nutrițională.

 

Cât zahăr putem consuma pe zi?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă evitarea dulciurilor concentrate în rândul copiilor mai mari de 4 ani și la adulți, în vederea limitării aportului de zaharuri adăugate la 10% din totalul caloric, respectiv sub 5% din aportul energetic zilnic pentru beneficii suplimentare asupra sănătății. Raportat la un necesar de 2000 calorii într-o zi, 10% reprezintă circa 50 g de zaharuri adăugate, circa 12 lingurițe de zahăr. (1), (2)

Asociația Americană a Inimii propune de asemenea restrângerea aportului de zaharuri admis pentru consumul zilnic după cum urmează:

  • Femei: maximum 25 g, reprezentând 6 lingurițe/zi
  • Bărbați: maximum 37 g, reprezentând 9 lingurițe/zi
  • Adolescenți: maximum 33 g, echivalentul a 8 lingurițe/zi
  • Copii: maximum 12 g, echivalentul a 3 lingurițe/zi. (3)


Cât zahăr conțin dulciurile concentrate?

  • Baton ciocolată tip Snickers (52,7 g) - 6,75 lingurițe de zahăr
  • Baton ciocolată tip Twix (50,7 g) - 6 lingurițe de zahăr
  • Baton ciocolată tip Milky Way (58 g) - 8,75 lingurițe de zahăr
  • Bomboane M&M's (47,9 g) - 7,5 lingurițe de zahăr.


  • Băutură carbogazoasă (600 ml) - 14 lingurițe de zahăr*
  • Băutură energizantă Red Bull (250 ml) - 7 lingurițe de zahăr
  • Băuturi pentru sportivi (950 ml) - 13 lingurițe de zahăr
  • Băutură vitaminizată (600 ml) - 8 lingurițe de zahăr
  • Băutură tip Ice Tea (550 ml) - 10 lingurițe de zahăr.


  • Cereale instant pentru micul dejun Cheerios (100 g) - 1 linguriță de zahăr
  • Fulgi de porumb instant (100 g) - 2,4 lingurițe de zahăr.


  • O porție medie de tort cu morcovi (carrot cake) - 3 lingurițe de zahăr
  • O porție medie șarlotă - 3,25 lingurițe de zahăr
  • O porție medie de spumă cu ciocolată (chocolate mousse) - 3 lingurițe de zahăr
  • O gogoașă cu gem - 3,5 lingurițe de zahăr
  • O porție medie de plăcintă cu fructe - 3,5 lingurițe de zahăr
  • O porție medie de prăjitură cu fructe - 5 lingurițe de zahăr
  • O brioșă cu fulgi de ciocolată - 4,75 lingurițe de zahăr
  • O cupă de înghețată - 3 lingurițe de zahăr. (3), (4)


*pe etichetă zahărul poate lua diferite denumiri precum siropul de porumb, siropul de orez, siropul de porumb bogat în fructoză, miere, zahăr invertit, extract de malț, melasă, dextroză, fructoză, glucoză, lactoză, maltoză, sucroză, etc.

 

Fructele sunt și ele concentrate în zaharuri. Trebuie evitate?

Spre deosebire de prăjiturile și dulciurile concentrate bogate în glucide rafinate, grăsimi industriale, aditivi, sărace în nutrienți, dar hipercalorice, fructele reprezintă o grupă alimentară de bază pentru o alimentație sănătoasă, mai ales atunci când sunt consumate întregi, proaspete, pentru a beneficia de întreg complexul de principii nutritive: fibre solubile și insolubile, vitamine, minerale, fitonutrienți cu acțiune în special antioxidantă.

Recomandarea conform Organizației Mondiale a Sănătății pentru a asigura un aport optim de fructe și implicit, pentru limitarea aportului de zaharuri din alimentație face referire la consumul zilnic a minimum 5 porții de fructe și legume non-amidonoase, cel puțin 400 g pe zi.

Prin urmare, fructele nu trebuie evitate, în schimb necesită un consum responsabil, variat, de preferat de sezon, consumate întregi și nu sub formă de suc natural din 100% fruct.

  • Struguri (100g) - 4 lingurițe de zahăr
  • Mango (100g) - 3,2 lingurițe de zahăr
  • Banane (100g) - 3 lingurițe de zahăr
  • Măr (100g) - 2,6 lingurițe de zahăr
  • Ananas (100g) - 2,5 lingurițe de zahăr
  • Kiwi (100g) - 2,3 lingurițe de zahăr
  • Caise (100g) - 2,3 lingurițe de zahăr
  • Fructe de pădure (100g) - 1-2 lingurițe de zahăr
  • Roșii (100g) - 0,7 lingurițe de zahăr. (4)


Deserturile preparate în casă trebuie evitate?

Deși s-a creat impresia că „natural”, „bio”, „eco”, „organic” sau „preparat în casă” înseamnă în mod automat mai bun sau cel puțin mai puțin nociv pentru sănătate, și în cazul deserturilor preparate în casă cu îndulcitori naturali, dar care sunt clasați tot la zaharuri adăugate (mierea, siropul de agave, siropul de arțar, melasa, zahărul brut, zahărul brun), cu făină integrală în locul variantei albe, rafinate, consumul ocazional, cu moderație este esențial pentru a respecta recomandările Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la prevenirea excesului energetic provenit din zaharuri simple - „calorii goale”.


Data actualizare: 31-10-2024 | creare: 12-02-2018 | Vizite: 6714
Bibliografie
(1) Guideline: Sugars intake for adults and children, link: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf?ua=1
(2) Healthy Diet, link: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/
(3) American Heart Association & American Stroke Association: Rethink your drink, link: https://www.heart.org/idc/groups/heart-public/@wcm/@mwa/documents/downloadable/ucm_484503.pdf
(4) How much sugar is in your food and drink?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/262978.php

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un medicament utilizat în terapia dependenței de nicotină ar putea trata adicția de zahăr
  • Dependența de alimente
  • Aditivii din dulciuri pot altera structura și funcțiile tubului digestiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum